martie 6, 2023

O zi la castel

Într-o zi superbă de vară a lunii iulie, am decis să facem o vizită castelului Bethlen Haller din Cetatea de Baltă, unde cei de la SoNoRo au susținut unul din cele 9 concerte din cadrul celei de a IX a ediții ale festivalului SONORO CONAC 2021.

Pâna la începerea concertului am avut timp să facem un tur a castelului, să aflăm mai multe despre istoria acestuia si a cramelor, să admirăm împrejurimile și să ne bucurăm de o degustare de vinuri de la cramele Jidvei.

Plimbăriile prin curtea castelului și frumusețea acestuia, împreuna cu experiența de degustare a vinurilor, fac ca acest castel minunat din Cetatea de Baltă să fie un loc care merită vizitat și o locație perfectă unde poți petrece o zi însorită de vară.

Istoria Castelului

Castelul Bethlen Haller se află în Cetatea de Baltă, județul Alba, Transilvania, România.

Un castel tipic renascentist, cu formă rentagulară și patru turnuri circulare în colțuri care a fost construit în prima jumătate a secolului XVI, de către István Bethlen, fratele principelui Transilvaniei, Gabriel Bethlen. Istvan Bethlen, asemenea fratelui său, va ajunge mai târziu și el principe al Transilvaniei, dar doar pentru 60 de zile în anul 1630.

Castelul a fost construit pe locul Cetății de Baltă, cetate care a aparținut și lui Ștefan Cel Mare și Petru Rareș. De-a lungul timpului castelul a trecut prin numeroase transformări, construcția clădirii actuale fiind finalizată în anul 1624 de către István Bethlen

Deși se menționează existența a doar 4 turnuri circulare, există și al cincilea turn, care este plasat pe una dintre fațadele secundare.

În perioada 1769-1773, castelul a fost reamenajat în stil baroc și restaurat de căte Miklós Bethlen, tot în acea perioadă a realizându-se construcția frontspiciului castelului. În spatele acestuia se găsește o inscripție care menționează anul 1773, anul restaurării castelului

În înfățișarea castelului se poate observa îmbinarea principalelor elemente arhitecturale renascentiste cu elementele baroce.

Castelul fotografiat din față

Ultimul membru al familiei Bethlen care a deținut castelul a fost Márkus Bethlen despre care se spune ca a pierdut castelul la un joc de cărți în favoarea contelui Jenő Haller în anul 1884.

Interiorul Castelului

Vizitarea castelului în interior se face cu ghid și costă 25 de lei. Se poate vizita de marți până duminică în cadrul celor patru tururi ghidate, care încep la orele 11:00, 13:00, 15:00 și 17:00.

În interiorul castelului se află o scară din lemn de stejar în spirală fără nicio îmbinare metalică, fiind imbinată doar cu ajutorul unor cuie de lemn. Scara s-a păstrat din anul 1560 până astăzi.

La intrarea castelului se găsește blazonul familiei Bethlen și a familiei Csáky care era plasat inițial deasupra intrării principale a castelului.

Cramele Jidvei

După anul 1989 castelul a fost retrocedat familiei Haller, fiind cumpărat mai apoi de catre familia Necșulescu, care a transformat acest castel intr-un simbol de preț al cramelor Jidvei

În anul 1949 a fost fondată întreprinderea Agricolă de Stat Jidvei, care mai târziu va deveni compania Jidvei.

Compania Jidvei deține cea mai mare plantație viticolă din România și cea mai mare podgorie din Europa cu proprietar unic.

Am avut ocazia să degustăm un vin rose a cramelor Jidvei, care ne-a fost servit tuturor în cadrul evenimentului Sonoro, organizat la castel. Degustarea vinului admirând priveliștea splendidă din curtea castelului, a fost o experiență care merită repetată. S-au oferit spre degustare și vinuri albe și roșii ale cramelor.

Concert la castel

Într-o zi superbă a lunii iulie, mai precis 8 iulie, în cadrul evenimentului Sonoro Conac, curtea castelului a fost înfrumusețată cu opere superbe ale compozitorilor George Enescu, Stan Golestan, Robert Schumann, Gaspar Cassadó și Ernst von Dohnányi.

Sonoro Conac este un proiect inițiat de Asociația SoNoRo cu scopul de a readuce în atenția publicului monumente importante din patrimoniul românesc.

Începând din 5 iulie, artiști ai muzicii de cameră au pornit într-un turneu în locații inedite din România: castele, conace, biserici, muzee în diferite locații precum București, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Suceava, Galați, Satu-Mare, Iași și Cetatea de Baltă, unde am avut și noi ocazia să-i ascultăm în împrejurimile superbe ale castelului Bethlen Haller.

Împrejurimile minunate ale curții castelului, împreuna cu frumoasele opere interpretate de artiști, locul atent amenajat în care se aflau nu mai mult de 50 de persoane și un vin bun servit din partea cramelor Jidvei, au făcut ca experiența la castelul Bethlen Haller să fie una care ar merita repetată în orice moment.

Alte articole

O zi la castel

Într-o zi superbă de vară a lunii iulie, am decis să facem o vizită castelului Bethlen Haller din Cetatea de Baltă, unde...

Descoperind Sudul Italiei: Napoli, Pompeii, Capri și Coasta Amalfi

În 2021, am organizat primul nostru tur pe Coasta Amalfi și am fost atât de impresionați de locuri încât ne-am asigurat să...